Intensivvården i våra hjärtan!

Nu har vi gjort en vecka på intensivvården och det är så mkt bättre än vad vi hade vågat hoppas på. Sjuksköterskorna är så trevliga och vill lära oss så mkt dom kan. Vi har fått ta blodprov genom en ateriell infart, anteckna vitalparametrarna och gett mkt omvårdnad bara på fyra dagar. Vi har fått se många olika typer av patienter en del väldigt jobbiga. Till exempel små barn som ligger i respirator, det är bara fel.
Idag på lunchen fick vi en lektion av i hur killarna i Afrika är och jag kan ju säga att det inte kom mkt positivt ur deras munnar! Detta kan ha berott på att dessa tre sjuksköterskor var skilda. Men de beskrev att huvudorsaken till manshatet var att de förstod bättre än att stanna hos en man som behandlar en som skit och inte kan ta en självgående kvinna. Man fick känslan att det inte är lätt att leva jämställt i ett förhållande här. Även fast det är väldigt sorgligt så sa dom det med ett gott skratt och ur våra ögon verkar det inte gå någon nöd på dem. Dem berättade att de vanligaste är att man som vuxen bor hemma hos sina föräldrar fram tills att man gifter sig, då flyttar man ihop med sin man. Då berättade Matilda att hon ska flytta ihop med sin fina pojkvän Joel när vi är tillbaka i Sverige men att dom inte ens hade pratat om giftermål än (vilket är hel normalt i Sverige!) då tappade dom hakan. Haha och ännu värre är att man som tjej här inte dricker öl! Utan man dricker cider, kan vara de sjukaste jag hört, tur att jag inte är född i Sydafrika!

Kvinnorna här skrattar väldigt mkt, pratar väldigt högt och använder hela kroppen när dom blir uppspelta i en diskussion. Det är väldigt härligt att se, men vi förstår ju såklart inte vad dom säger, det är synd.
 
Vi tänker på er där hemma! <3

Helgens projekt

Vi tyckte att det var dags för en liten förändring! 
 
 
 
 

Surfing time!

Durban var vårt sista stopp på vår lilla roadtrip. Väldigt härlig stad med en mycket fin strandpromenad och trevliga människor. Hit kommer vi tillbaka! 
 
 
 
 
 
Vi hade en väldigt trevlig kväll dagen innan så det blev ganska mycket stopp på vägen, men va gör väl det vi har ju semester! 
 
 
 
Väl i Durban var det äntligen dags att surfa! Sjukt svårt men riktigt roligt, detta var inte sista gången det är ett som är säkert! Här har vi oss och våran surfinginstruktör. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upp upp i de blå!

Ballito, underbara Ballito! Av en slump hamnade vi i denna medelhavsliknande staden som fick en plats i våra hjärtan. 
 
Inte helt fel med hotelfrukost och denna utsikt. 
 
 
Se upp för vågen Amanda!! 
 
Jag varnade dig .. 
 
 
Vi träffade en kille från Belgien som höll på att lära sig att flyga Microplan. Amanda och jag va ju inte sena att hänga på den idéen ... 
 
 
 
Det var dn häftigast och coolast käslan vi varit med om!  Se och njut av dessa bilder:
 
 
 
Amanda "höjdskräcken" Andersson var skit rädd, hon hade träningsvärk i flera dagar efter att ha krampat sig fast bakom sin pilot! 
 
 
Idag har vi haft vår första dag på intensivårdsavdelningen, det verkar som ett bra ställe. Imorgon har vi den första fredagen av 5 fredagar med en hjärt- och lungräddningskurs, det kommer bli väldigt spännanade.
 
Godnatt! 
 
 
 

Roadtripen fortsätter!

När vi hade passerat Swaziland tog vi oss mot kusten, närmare bestämt St Lucia. Vi hamnade på ett hostell som visade sig vara under renovering, inget fel i det, men den stora råttan som sprang över takstolen och lämnade efter sig ett spår i form va avföring på sängen va lite lika trevligt. Vad gör man inte för lite sömn!
På kvällen la all elektisitet i hela St Lucia ner så vi vandrade i mörkret med ett tänt ljus, känndes lite som ett spökhus! 
 
 
 
 
Dags för flodhäst- och krokodilsafari, Matilda letar och letar!
 
 
 
 
Tjockisar och en krokodil
 
Sedan tog vi oss längst kusten till Richards bay. Vi åkte runt i en och en halv timma för att hitta ett billigt ställe att sova på, inte det lättaste. Vi hade visst kommit till västkustens gräddhylla.  
 
 
Såhär glada blev vi över vårat lyxrum! 
 
Dagens bild
 
 
 
 
 
 
Det var väldigt fint i Richards bay, dock väldigt blåsigt så det blev inget dopp i havet. 

Swaziland

Efter Kruger parken begav vi oss söder ut mot Swaziland. Vi åkte runt med bilen nästan hela dagen och njöt av det fina landskapet. Det var nog det bästa med hela Swaziland, därav blev det många bilder!
 
 
 
 
Underhållning längst vägen. 
 
Här kan man gå!
 
 
Vi stannade till i Ezulwini för att övernatta på ett hostell. På hostllet fick vi en guidad tur av en kille från byn, han visade oss en marknad och deras enorma odlingar med ananas. Swaziland producerar tydligen sjukt mkt ananas, hela 80% av alla ananasor som äts i Sydafrika kommer därifrån. Haha Ananasor! Synd att det inte heter det!
 
 
Efter en god nattsömn tog vi oss en titt på deras uppvisningsby ”Cultural Village” där fick vi se hur dom levde för 50 år sedan. Det kändes lite som att åka tillbaka till stenåldern. Kvinnorna hade lika mkt makt som kossorna, och dom kunde även köpas av kossor såklart. Männen hade flera fruar osv, även fast att man förstår att det kan ha varit så så kändes det som ett skämt.
 
 
 
Amanda och våran guide.
 
Fick även se den traditionella Swazidansen. 
 
 
 
 

Äntligen lite afrikaäventyr!

Bilder från safarin förra helgen.
 
05:40 åkte vi mot krugerparken, förväntansfulla och ivriga efter äventyr.
 
 
Innan solen gick upp, spökträdet!
 
 
Vi stannade för frukost
 
 
Här behöver vi inte vara rädda för att människorna ska ta våra grejer, här bör du hålla ögonen på aporna! Inte så omtyckta!
 
 
Några söta lejonbäbisar på långt avstånd, så det gick inte att göra bilden bättre. Men dom är med iaf!
 
 
Dagens snygging!
 
 
Utan Amandas hökögon hade vi aldrig fått se den här Jeoparden! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hela elefantfamiljen korsade vägen.
 
 
 
 
 
 
Yes alltså!
 
 
Nu befinner vi oss i Durben och ska straxt ut och äta och kolla läget på bargatan!

Hej vänstertrafik!

Igår var vi och hyrde en bil! Ni skulle sett Amandas adrenalinkick efter att hon klarat sig hem med bara ett halvt fel i vänster filen! (hon var påväg in i högerfilen)
 
 
 
Idag har vi kör 43 mil delvis i regn och åska...det gör inte så mycket när vi bara skulle köra bil. Dock typiskt att det regnar vår första semester dag, men det går mot finnare väder!  
 
 
 
 
 
Otroligt fint lanskap att bila igenom. 
 
 
Två nyfikna filurer som välkomnade oss.
 
 
Våran sovplats de två kommande nätterna. 
 
 
 
Imorgon blir det en guidad tur genom Krugerparken med start kl 6. Vi hörs i morgon! 

Vinkväll

Igår var vi och hälsade på våra franska vänner i deras nya lya. Det blev vin och BBQ med härliga människor. 
 
Grillmaster
 
Riktigt mysig utplats.
 
Detta va inte sista gången vi var här. 
 
Det blev dock svinkallt framåt kvällen. 
 
 
Nu har vi gjort våran sista dag på akutsjukvården på Dr. George Mukhari Hospital. Det har varit två intressanta veckor med många funderingar och ännu mera tankeställninga. I förgår var det en stor olycka lite utanför staden som resulterade i 17 bilar, 2 taxibilar och 3 lastbilar. De personerna som kom till oss var som tur va lindrigt skadade.
 
 
Nu tar vi ledigt i 10 dagar. Vi vet inte riktigt vart vi ska, men vi har en plan på vart vår fina hyrbil ska ta oss. Förhoppningsvis kommer denna plan bestå av massa afrikanska djur, sol och bad. Vi får så vad resultatet blir. Förmodligen kommer vi inte kunna blogga så mycket!
 

Här var det apor!

 
Det känns att man är i sydafrika när aporna springer runt på skolgården. 
 
Aporna på campus.
 
Ser vi ut som sjuksköterskor?
 
Utanför sjukhuset. Vi är påväg till marknaden för att köpa mat. 
Vi får tyvärr inte ta några bilder inifrån sjukhuset pga sekretes, synd tycker vi! 
 
På vägen hem. Union Building, presidentens hus.
 
 

Här kan man va!

Här kommer några bilder från vårat hostel. 
 
Härlig häng vid solnedgången. 
 
Nicola, Tracy & Matilda
 
 
Det växer ett träd i grannens hus ... om ni klagar på fiskmåsarnas oväsen skulle ni höra dessa fåglar! 
 
 
 

Bra att veta om du någon gång ska till Sydafrika...

.. då kan det vara bra att ha koll på lite oskrivna regler. 
 
Råkar du vara vänsterhänt bör du nog träna bort det innan du anländer, det anses nämnigen vara något dåligt. Om du möter någon som är äldre eller högre utbildad än dig, försök att inte hålla ögonkontakt allt för länge, det anses vara respektlöst. Att använda Mama eller Papa när du tilltalar någon är däremot ett tecken på att visa respekt. Peka aldrig på något eller någon, använd istället hela handen. Du ska inte heller gömma det du ska ge någon bakom ryggen eller stå med händerna bakom ryggen, det kan tolkas som att du döljer något. 
Många saker kanske man känner igen men det är ganska gammeldags. 
 
Shap är ett bara ord att kunna, det betyder bra och det kan du använda till i princip allt.
  
 
 

Braai

Denna helg blev en långhelg. Vi har haft en del planer, men det är inte många som har fullföljds. Vi tog ledigt i torsdags för att vi skulle vara på sjukhuset i lördags istället, eftersom att det är mer action på helgerna. Väl på lördagsmorgon stod vi som vanligt och väntade på taxin som skulle ta oss till bussen (vi beställer alltid taxin dagen innan) vi väntade ett tag innan vi ringde och frågade vart taxin var, de hade glömt bort oss.... Vi missade självklart 8 bussen. En kille på busstationen sa att det skulle gå en buss kl 9 också, gjorde de det, nej. Efter ca 2 timmars försöka att ta sig till skolan var det bara att vandra tillbaka till vårt hostel. Det va inte första gången och förmodligen inte sista..
 
I fredags hade vi en BBQ för att säga hej då till våra franska vänner (det är dom två som gör peace tecknet).
Vi har kalla kvällar .. 
 
Mycket trevliga människor från alla olika delar va världen. 
 
 
 
Matilda, Ellen & Benjamin
 
Kvällen slutade såklart med masken, på bordet! 
 
 
 

#Gangstah

I söndags drog vi till ett musikevent kallat Park Akustik. Skön musik och massor med folk. Bra väder och go öl, kan inte bli så mkt bättre. 
 
 
 
 
 
Ett försök att se hur glasögonen såg ut.
 
Här ser ni hela Pretorias innerstad i bakgrunden
 
 
 
Ellen, Matilda, Benjamin, Ludovig, Nicola & Amanda
 
En mycket trevlig dag med trevligt folk och go musik.
 
På väg hem när vi stod stilla och väntade vid ett rödljus blev bilen framför oss rånad. Från ingenstans kom det en liten kille och slog in rutan på passargerarsidan. Tog handväskan från kvinnan som körde och sprang iväg. Förmodligen hade hon den på passagerarsätet. Kvinnan springer ut från bilen och är as arg, inte rädd utan arg. Vi va helt chockade och satt bara där och tittade. 10 sekunder senare kommer det fyra ganska taniga killar också från ingenstans springandes efter rånaren. Dom höll i varsitt vapen. Allt gick väldigt fort och det va ganska obehagligt. Efteråt kändes det ganska bra att vi har fått se detta så vi nu blir är ännu mer försiktiga hädanefter. Det har varit så lugnt och skönt hela veckan att man har börjat slappna av.
 
När vi kom tillbaka serverades det BBQ på vårat hostell .