Sjukhuset

 

Då har vi varit två dagar på Dr. George Mukhari Hospetal. Det är ett sjukhus som är till för allmänheten, vilket betyder att du inte behöver ha någon försäkring för att få vård här. Det är tidiga mornar och långa dagar. Vi tar en taxi vid halv sju för att ta oss till bussen som tar lite mer än en halvtimma för att komma till sjukhuset. Vi ska vara två veckor på Casualety, vilket är deras akutsjukvård.

 

Att komma till en ny praktikplats eller arbetsplats tror jag alla vet hur svårt det är till en början. Hitta sin plats i gruppen, hitta i lokalerna och lära sig alla ord och förkortningar till allt. Tänk dig detta fast i ett annat land, med andra riktlinjer och ett annat språk. De pratas inte engelska i personalrummet om man säger så.

På förmiddagarna har det varit väldigt lugnt, väldigt lite patienter och ännu mindre action. Det är spännande att se hur bemötandet mot patienter fungerar här, samtalet sker oftast inte med patienten utan om patenten. Är du mitt uppe med patienten och det kommer ett sms så tar de upp telefonen, avbryter det de håller på med och svarar på sms:et. Ännu värre, hygienen!! Visst det finns handskar, handsprit och förkläden. Förklädet sitter på hela dagen(!), har du tur byts handskarna från en katetersättning till ett blodprov och jag tror aldrig jag sett någon använda handspriten(förutom vi). Det gör lite ont i hjärtat att se.

Vi har inte heller riktigt förstått deras nålhantering, både när det gäller stickteknik och oförsiktigheten med att sticka sig eller sprida olika smittor vidare. Det känns ganska konstigt att i ett land med så mycket HIV och Hepatit inte vara mer försiktig. Nålar ligger lite här och där, det används samma nål flera gånger(till samma patient såklart) samt att det ”viftar” runt med nålarna.  Amanda och jag brukar bara titta på varandra för att minska frustrationen och få medhåll för hur konstigt dom beter sig ibland.

Sjuksköterskorna frågar faktiskt ofta hur vi brukar göra i Sverige och om vi gör på samma sätt, ibland verkar de tycka att vi är lite konstiga… men det är ett bra tillfälle att få dela med sig av det vi lärt oss hemma.

 

Idag kom det in ett barn med svåra brännskador. Det var mest jobbigt men såklart lärorikt.

Amandas upplevelse: Jag tyckte det var rätt obehagligt att se en så ung person så skadad. Under tiden när läkaren skulle sätta en infart(nål)i ljumsken på barnet svartnade det för mina ögon. Jag var på väg att svimma så jag sa till Matilda att ”jag ser svart” och klok som Matilda är sa hon att jag skulle sätta mig ner. Ush de var konstigt och jobbigt. Jag vet sen innan att jag inte vill jobba med barn på grund att jag tycker att det är jobbigt men jag trodde inte att jag skulle reagera riktigt så.

 

Allt är verkligen inte dåligt här, personalen är otroligt trevliga, det frågar ofta hur vi har det, hur vi mår och om vi lär oss något. Det tar sig även mycket tid till att förklara saker för oss, vilket är väldigt skönt för ibland känns det som man är i vägen när man frågar för mkt. Vi tycker att det är väldigt spännande att se den otroligt stora skillnaden på Sveriges sjukvård och den Sydafrikanska. Och framförallt kommer vi få se så mkt olika patientfall här. Vi längtar tills varje nästa dag!

 

  


Nya upplevelser

Helgen har varit lång och händelserik, det började redan i torsdags då vi fick uppleva våran första utgång här i Hatfield. Vi va lediga i fredags så det fanns inte många ursäkter att inte följa med gänget från hostellet ut. Det finns ett torg som endast består av barer, dit gick vi. Många öl och mkt dans och vi har såklart provat Afrikansk öl vilket är riktigt gott. Ölen hette Black Label om någon råkar vara intresserad av att veta de. =)
Fredagen blev en slappisdag, vi satt ute i solen ett tag på förmiddagen och sen kollade vi film. Så egentligen inget nämnvärt.
  
Lördag däremot va det andra bullar. Först handlande vi kläder som ska försöka föreställa sjukhuskläder, sen blev det matlagning med våra nyfunna vänner från hostell. Vi slängde ihop en BBQ och en trevlig förfest innan vi drog till rugbyn.
 
 
Det var hemmamatch för Sydafrikas bästa lag i någon slags tävling där dom mötte ett lag från Australien. Vad ska jag skriva om rugbymatchen.. Helt ärligt fatta jag och Matilda ingenting men det va en otrolig stämning och mkt action! Tyvärr förlorade Sydafrikas "Blue Bulls" men vi va inte så ledsna för de. Vi drog vidare till en sportbar, chillade och käkade sjukt stark mat.
 
 
 
Matilda & Nicola
 
Matildas upplevelse av kvällens måltid: Tänk dig att av misstag stoppa en chilli i munnen och inte vilja visa för någon att det för tillfället känns som att läppar och munnen ska brinna upp, så du fortsätter att äta... Det går inte! Jag erkänner jag är svag...
 
Här har vi en bild på Matilda, Ludvig och Frankie.  
 
Om ni trodde helgen var slut här, så tror ni fel. Mer om det och första dagarna på sjukhuset i morgon, dags att kolla True Blood.  
 

Våran vecka

 
Ett par dagar senare och snart har den första veckan i skolan gått.
Dagarna rullar på och nu längtar vi tills vi får byta om till sjukhuskläderna och börja jobba. De senaste dagarna har vi bekantat oss med skolområdet och fått se studentbostäderna.
 
Vi hade turen att få en guidad tur med Vincent som är student och går 3:e året på sjuksköterskeprogrammet. Han visade oss deras sportanläggning och olika typer av bostäder.

Vi va inne i Vincents boende och tittade runt, tyvärr har vi inte bild därifrån men skulle beskriva de gemensamma utrymmet som ganska kalt, slitet och man fick en känsla av att det va övergivet. Men Vincent sa att det va kul där, trevligt folk och mkt fest. Sen åkte vi till ett område med hus där familjer kunde bo om någon av föräldrarna studerade. Många hus där va riktigt små och slitna, kändes konstigt att åka förbi och tänka sig att folk bor i dessa fallfärdiga skjul. I Sverige hade man inte ställt sin cykel där ens. (finns inte heller med på bild) Man får helt klart lite perspektiv.

Vi har en lång resa hem så vi hinner se en del på vägen.
 
Vi har lagat god mat, varit ute och sprungit, men mer har vi inte fått gjort. Men vi sover som grisar på kvällarna ändå!
 
God nattkram från oss!
 
 

Första dagen i skolan!

 
 
Fört måste jag berätta att vi såklart lyssnade på Sveriges kvartsfinalmatch igår. Kul att det går så bra! Vi poppade popcorn och hade det riktigt mysigt på vårat rum.
 
Imorse ställde vi klockan på 06:00, åt frukost och frös eftersom det va typ 5˚ ute. Ni som inte upplevt Sydafrika blev säkert lite förvånade nu. Riktigt kalla nätter! :P Vi frös så mkt att vi åt frukosten i sängen på rummet, fast att vi egentligen inte får ta med mat till rummen. Detta på grund av att det kan kommer myror. Vi kände oss lite busiga när vi skulle smyga tillbaka med disken och alla andra satt och frös på uteserveringen. Mohaha 
 
Våran kontaktlärare Flora meddelade oss att hon skulle skicka en bil som skulle hämta oss vid 07:00 men det gjorde den så klart inte och vi va väl inte jätteförvånade över det. Men efter 1 ½ timmars väntan dök våran skjuts upp. William va en bra chaufför, han körde ganska lugnt och stannade för alla rödljus. (Mammor behöver inte vara oroliga)
När vi kom fram fikade vi och gick igenom de kommande veckorna med Flora. Vi sa att vi ville vara lediga tre veckor under terminen och det var inga problem. Vi vill ju ut och se Sydafrika lite också inte bara ta hand om skadade människor från trafikolyckor.. Flora berättade att vi ska hålla i en presentation innan vi slutar skolan. Den ska handla om våran upplevelse i Sydafrika, skillnader jämfört med Sverige inom skola och vården samt visa några bilder från Sverige. Är ni snälla så kanske ni får vara med på en bild. :P
Annars sprang vi mest runt hela dagen och fixade med våra passerkort till skolan.
Det var mkt folk på campus eftersom att det var skolstart för alla. Kort beskrivet var det mkt tegelhus och betongbyggnader på skolområdet. Vissa lokaler såg väldigt gamla ut, en del byggdes om och andra va riktigt fina. Vi hade nog förväntat oss något värre.
 
Det har varit en trevlig dag, alla vi har träffat har varit väldigt vänliga. Nu har vi precis ätit kvällsmat och är lite så där kvällssega så snart blir det dom dagliga squatsen som Johanna har infört och efter det ska vi kolla på True Blood.
 
Stor Kram till alla våra läsare! <3
 

Söndagsmarknad

Idag har vi varit på marknad. Tyvärr tog vi inga bilder då det inte är så uppskattat att ta kort på offentliga platser.
Så här kommer lite bilder från våran promenad hem och i provhytten.
 
Och så lite bilder på vårat fina hostell.
 

Hur kommer vår resa i Sydafrika att se ut?

Ja, vi har i alla fall en plan över vår skoltid, men resten får komma med tiden.

 

Vi är förstås här först och främst för att studera, men vi har även tänkt uppleva SydAfrika.
Vi bor på ett hostel som ligger i Hatfeild som är en stadsdel i Pretoria.

 

På måndag kommer våra lärare Flora och hämtar upp oss vid hostlet för att ta oss till skolan. Vi kommer gå på en skola som heter University of Limpopo Medunsa. Tanken är att vi ska vara i skolan den första veckan för att sedan ge oss ut till två olika sjukhus runt om i Pretoria för att ha praktik.

 

Fyra veckor i oktober ska vi till en skola som heter Mupumalanga College of Nursing som ligger lite mer på landet norr om Pretoria. Här kommer vi också ha praktik, som vi har förstått det, på en vårdcentral (community health). Tanken är att vi kommer att ha praktik inom 4 olika områden, akutsjukvård, intensivvård, förlossning samt (community health).

 

Vi kommer även att ha lite semester från praktiken och skolan då vi tänkte passa på att resa runt. Vi vill bland annat åka upp till nationalparkerna som finns i norra Sydafrika, för att sedan upptäcka den fina östkusten och avsluta vår resa i Kapstaden.

 

Tipsa gärna om det är något som vi inte får missa medan vi är här, vi är öppna för förslag!

 

 

        
 
Vår måltid igår. Maten är billig här så frågan är hur mycket vi kommer att laga mat(!)
Vi ska ge köket en chans idag. Vi ses! 
 

 


Nu har vi landat.

Flygresan var snabb och smärtfri. Vi mellanlandade i Istanbul där vi fick sysselsätta oss i ett par timma. Det blev taxfree och parfymprovning, titta på turkiska män i handduk och ett litet träningspass. Efter ca 9 timmar var vi framme i Johannesburg där vi mötes upp av Justin, vår egna chaufför.

 
                  
 
Väl framme vid vårt hostel väntade Yzelle som tog emot oss med öppna armar, vi fick vårt rum och en ordentlig rundvandring, här kommer vi trivas. Fredags eftermiddag/kväll bestod av en rundvandring i området samt att packa upp våra väskor. Sedan däckade vi i sägen framför en film.  
 
         
 

Hejdå Svergie!

Då står vi här på startlinjen och redo att att ge oss av! 
 
 
Nu börjar äventyret!

Välkomna..

.. till våran reseblogg!!
 
Här är tanken att vi ska visa er som är kvar här hemma hur vi har det nere på den södra delen av jordklotet. Närmare  bestämt Sydafrika.
 
Vi åker nu på torsdag den 18/7, vilket betyder VÄLDIGT SNART!
 
Vi återkommer med en närmare förklaring på hur vår resa kommer att se ut! 
 
/Matilda&Amanda